Het is gebleken dat de gemiddelde premiehoogte van autoverzekeringen maar liefst zestien procent is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dit viel aan de ene kant wel te verwachten, vanwege de verhoging van de assurantiebelasting. En niet alleen de verzekeringen zijn duurder geworden – autorijden in het geheel is duurder geworden.

Laten we eerst eens kijken naar de assurantiebelasting. Deze is ruim 10% gestegen. Dan is de gemiddelde stijging van 16% voor een autoverzekering wel erg ruim. De reden hiervoor is vrij simpel – het heeft te maken met marktwerking. Er zijn nog vreselijk veel mensen die teveel premie betalen, en hier verder niet bij stil staan. Deze grote groepen accepteren prijsstijgingen, omdat er geen actie wordt ondernomen om over te stappen, of omdat men simpelweg geen inzicht heeft.

Overstappen en de juiste soort verzekering

Overstappen naar een verzekeringsmaatschappij die beter en goedkoper is, is veel makkelijker dan veel mensen denken. In veel gevallen kun je zelfs direct opzeggen, anderen hanteren maar 1 maand opzegtermijn. Kijk ook goed wat voor jou auto de beste optie is voor je nieuwe autoverzekering. Als je bijvoorbeeld een oudere auto hebt, is het aan te raden om het te houden bij de basis WA-dekking. Dit dekt alleen de schade die de tegepartij heeft. Wil je ook dat jou schade wordt gedekt, dan is WA+ meestal al voldoende.

Nederland goedkoopste van Europa

Hoewel het gemiddelde bedrag van premies is gestegen, is Nederland nog steeds 1 van de goedkoopste landen wanneer het gaat om het verzekeren van je auto. Dit komt vooral door de vele prijsvechters. Onze tip is dan ook om goed de verschillende verzekeraars te vergelijken en een doordachte keuze te maken – de tijd van settelen voor een dure verzekering is definitief voorbij voor veel mensen, en het is zonde als je dat nog wel doet. Het is onnodig, omdat er zoveel keus is waar je direct online je premie kunt berekenen en dus ook direct je verzekering kan afsluiten. Doen dus, het bespaart een mooi bedrag per jaar!