En ja hoor, weer een Prinsjesdag, weer een lastenverhoging voor de meeste automobilisten. Helemaal verwonderlijk is het natuurlijk niet. Het gaat nog steeds enorm slecht met de economie en lastenverzwaringen zijn daarom aan de orde van de dag.

Niet alleen maatregelen die bij Prinsjesdag bekend zijn geworden worden bekend gemaakt, ook beslissingen uit het regeerakkoord van vorig jaar worden in 2014 doorgevoerd. Toch kun je ook besparen op je autolasten. Heb je jouw autoverzekering bijvoorbeeld wel eens vergeleken met andere autoverzekeringen?

Accijnsverhoging

We zien waarschijnlijk steeds minder vrolijke gezichten achter het stuur.

De constante lastenverzwaringen zouden dit soort vrolijke blikken achter het stuur wel eens kunnen doen uitsterven.

Ook dit jaar komt er weer accijnsverhoging, al worden benzine rijders dit keer ontzien. De accijns op diesel en LPG wordt verhoogd. Dit gaat de staatskas ongeveer 280 miljoen euro opleveren. De reden hiervoor, zegt het rijk, is dat er meer geïnvesteerd wordt in het goedkoper maken van zuinigere en milieuvriendelijkere auto’s. Helaas wordt dit door andere wets- en belastingwijzigingen weer tegengesproken. Overigens wordt het rijden in een Diesel of LPG auto zo ook steeds minder aantrekkelijk. Als ik nu een nieuwe auto wil aanschaffen, zal ik er nog wel twee keer over nadenken om een diesel of LPG versie te nemen. Hoeveel ik dan ook mag rijden. Natuurlijk niet altijd een slecht idee. Diesel, is ondanks toegepaste roetfilters, nog altijd vrij bevuilend en onze gasvoorraad raakt ook steeds leger.

Einde MRB-vrijstelling zuinige auto’s

Toch blijft het een beetje raar, dat om een reden als “ meer investeren in milieuvriendelijke auto’s” de Motorrijtuigbelasting voor zuinige auto’s in het nieuwe jaar wordt terug gedraaid. De wil om iedereen zuiniger te laten rijden is dus blijkbaar toch niet zo groot. Dit levert dan misschien wel 250 miljoen euro op voor de staatskas, maar echt stimulerend voor het rijden in zuinige of milieuvriendelijke auto’s is het niet.

Auto rijden nog niet duur genoeg

Met al deze lastenverzwaringen, de kosten van benzine, onderhoud en de autoverzekering is het rijden van een auto volgens de provincies nog niet echt duur genoeg. Daarom gaan zij ook de motorvoertuigbelasting opcenten. Dit levert de provincie ook nog wat geld op.

Natuurlijk is dit alleen maar meer reden om goed te gaan letten om je uitgaven rondom je auto. Je autoverzekering vergelijken bijvoorbeeld, kan, mits je dit regelmatig doet al heel wat schelen. Misschien is het wel goedkoper voor u om een auto te leasen via Shortlease. Kijk ook nog eens goed of je wellicht een goedkoper tankstation kan vinden. Het geld ga je namelijk niet krijgen van de overheid.